fredag, november 27, 2009

Om inte om

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och om Socialdemokraterna inte kan hämta in sina gamla väljare och om inget block kan bilda majoritetsregering så vill Sahlin bilda regering med några borgerliga småpartier om de kommit in i riksdagen.
Om det inte inträffat någon annan katastrof som ställer politiken på huvudet.

Om inte Sahlin slutar dilla om parlamentariska skräckscenarior och börja göra politik istället, då kan hon ge sig den på att Reinfeldt i orubbat bo fortsätter regera. Detta är något han klarar av med visst flyt, så det går inte att hoppas på borgerliga misstag och sprickor i alliansen längre. Nu är det S det hänger på. Då lönar det sig inte att placera ut SD längs vägen som varningstriangel.

Om vi låter Sverigedemokraterna dominera en valrörelse som inte ens har börjat, och om Sahlin avslöjar sin rädsla genom att gräva politiska skyttegravar, då är risken stor att vi slutar med att irra som resterna av en arme i ett ödelagt landskap av ideologiskt jämngrå gyttja.

Om jag någon gång instämt med Reinfeldt så är det när han instämmer med statsvetaren Marie Demker som säger: ”Det gäller att hålla fast vid den grundläggande konflikten i Sverige som är mellan höger och vänster. Om man skapar en blocköverskridande allians så gynnar det Sverigedemokraterna”.

Om partierna kryper in mot mitten och förhåller sig till media som om konflikten handlade om stryktipset, då ”känns det som att rösta på en löpsedel, inte ett partiprogram”, sa en person på Fejsan.

Använd huvudet. Använd partiprogrammen. Exempelvis vårt.

- - -
Om du tröttnat på malandet i nyhetskvarnen, läs Esbatis kritik av Newsmill!

onsdag, november 25, 2009

Carl Jonas Love Almqvist?

Vem är Love?
Stockholms stad ska fira Love i två hela veckor juni 2010.
För sju miljoner.
Media är måna om att visa att det bara blir cirka åtta spänn per stockholmare.
Grattis, stockholmare. Man får inte mycket för åtta kronor idag.

Victoria B:s fästman heter visserligen Daniel, men denhär åttakronors-Love-festivalen är förstås tillägnad dem. Vilka andra finns det?

Hur många kronor det går på varje stockholmare eller svensk att stänga av Haga har vi ännu inte fått reda på.

Om republikanska föreningen läser detta föreslår jag en gruppresa i juni. Partaja på färjan och vila sen ut i vår närmaste republik. Min ståplats i city lämnar jag gärna till någon som anser sig behöva den bättre.

Glöm inte namnlistan Haga ska vara park!

måndag, november 23, 2009

Bra att lägga in backen

Folkpartiets landsmöte backade från obligatoriska medborgarskapskurser. Sabuni är besviken, men konstaterar att det finns andra sätt att nå dem som inte är intresserade. Varför använde hon inte de sätten från början då?
Men jag håller med henne om att det är ett dumt motargument att dra fram Sverigedemokraternas retorik. Möjligen vittnar det om omsorg om partiet. Men för det första har Fp redan begagnat sig av den retoriken. För det andra ska ett dåligt förslag motarbetas på grundval av att det är dåligt - inte att fel personer sagt det. För det tredje ska vi inte glömma att Folkpartiets krav på språktest är kvar. Var var landsmötet den gången?

En annan god nyhet var att Vellinge backade ifråga om sitt länge underlåtna flyktingmottagande och att Vellinge-borna inte visade större intresse av att lyssna på de Sverigedemokrater som raskt såg till att utnyttja det de såg som en svaghet hos Moderaterna.

söndag, november 22, 2009

Ett hus åt rinkebyborna

Så ser det ut, Rinkebyhuset. Fem våningar kontor. Stort och ödsligt. Men rinkebyborna har upptäckt dess möjligheter.
På lördagen var det demonstration på torget för att huset ska stå kvar och fyllas med aktivitet. Sambaorkestern levde om och ungefär 80 personer mötte upp.
"Huset har blivit en symbol, nånting som är vårt måste vi få behålla" sa en.
"Dethär är bra för Rinkeby, vi har kommit upp på fötter igen" sa en annan.

En ensam vaktbil ser till att ingen ska smyga sig över avspärrningen med hjärtan eller ballonger.

I gallerians basar pågår affärerna som vanligt. Juldekorationerna glänser och ljuvligt paljettmode glittrar. Men tyvärr är det alldeles för få flickor och kvinnor på kaféerna.


På biblioteket finns Abrahams barns utställning om den gemensamma grunden för tre världsreligioner. Monoteismen, Gud som far för judar, kristna och muslimer.


När kvällen kommer tänds ljusarabeskerna. Huset är övergivet, men än har rinkebyborna inte gett upp. På torsdag 26 november är det demonstration i samband med stadsdelsnämndens möte. Samling klockan 17 på torget för kort promenad mot Rinkebyskolan!

Igår skrev SvD om Rinkebyhuset liksom om det oförklarligt stängda Aspuddenbadet som badhusföreningen ännu försvarar. Mötesplatser behövs! Under veckans ockupation av Rinkebyhuset deltog människor med olika ursprung och i olika generationer. Nya barnfamiljer har flyttat in i Rinkeby - förorten lever!