fredag, juni 13, 2014

Storm, peace, love, solkighet

Nu stormar det i Borlänge. Peace & Love-festivalen är betydelsefull för den lilla staden. Förra året var det allmän sorg när festivalen ställde in på grund av konkurs, i år var glädjen stor när festivalen återuppstod, därtill i uttalat antirasistisk anda.

Men nu stormar det i Borlänge. Bolaget MittMedia som äger de flesta tidningar i Dalarna ställde in sin sponsring av festivalen eftersom musikgruppen Kartellen spelar. Kartellen uppmanar till våld, som ni vet. Till skillnad från vilken biografthriller som helst, alltså. Vad som då händer är att Peace & Love avbokar Kartellen. Eftersom festivalen är i mycket stort behov av pengar. Eftersom det vore självmord att konka två år i rad.

Stormvindarna i Borlänge blåser upp flera frågor. Några av dem är rentav viktiga:
- Ska våldsmusiker få framträda?
- Ska raptexter bedömas som politiska program?
- Är man för våld om man lyssnar på Kartellen?
- Är man demokratisk om man styr innehållet i folkfestivaler?
- Är Peace & Love fega som avbokar?
- Är profitstyrda media storhetsvansinniga?
- Är det rätt att profiten styr allt?

Det finns en hel del att ventilera på kaféer och arbetsplatser. Andra musiker planerar nu att avboka sig själva i protest.
Risken finns att Peace & Love dör en gång till. Mord eller självmord var frågan.

Läs här i Dalademokraten.
Innan beslutet om avbokning var fattat jämförde Greider med andra artisters hyss.
Och här är en musikgrupp som ifrågasätter sin egen medverkan vid evenemanget.

Det stormar med rätta i Borlänge. Det blev en så förtvivlat solkig historia när det visar sig att Dalarnas tidningar är partner till Rockstad Falun. Där ska ett band spela som tagit tydlig ställning för Israels krigföring genom aggressivt våldsbejakande texter. Detta enligt en källa på Facebook.

Nu fredag kväll kommer AB ut med att avbokningen är ändrad eller kommer att ändras till en bokning. Låt oss hoppas det - och isåfall, grattis till alla som protesterat, annars hade det inte gått!