lördag, september 12, 2009

Tjäna på andras arbete

Regeringen har presenterat sina förslag för hur nya immigranter ska skaffa sig fotfäste i Sverige. En del bra förslag, så som den snabba inriktningen på egen försörjning. Men segregationsfrågan tar regeringen inte upp alls. De rika, välmående kommuner som inte behagar ta emot flyktingar ska inte heller i fortsättningen behöva göra det. Den lagstiftning om kommunernas skyldighet att ta emot som Vänsterpartiet föreslagit saknas fortfarande. Vilket leder till att fattiga kommuner och stadsdelar får en fortsatt pressad situation när det gäller bostäder och inte minst arbete.

När det gäller ”arbetslinjen” är ett av de mer horribla borgarförslagen att privata så kallade lotsar ska få skattemedel för att hjälpa människor söka arbete eller skaffa dem lämpliga kontakter. Än en gång kan de borgerliga inte ge sig på en fråga utan att samtidigt föra över offentliga medel till näringsliv och företag. Som nyinflyttad i Sverige blir dina möjligheter till arbete beroende av privat vinstintresse. ”Se vad privata arbetsförmedlingar och haveriet med fristående skolor ställt till med för att se faran med att privatisera introduktionen” varnar Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Intressant att notera är att borgarna nu har insett att samhällsorientering är en nödvändig del av introduktionen i ett nytt land. Vänstern har alltid sagt att den ska ingå i SFI, medan borgarna varit emot, i tron att ”effektiv svenskundervisning” hindras av deltagarnas studier av samhället och diskussioner om det. Nu ska kommunerna bli skyldiga att erbjuda samhällsorientering (demokrati, jämställdhet med mera), om än oklart i vilken form. Att kommunala tjänsteutförare talar om för folk att här i landet är vi demokrater leder inte så långt om folket inte själva inte har någon del i det.

Som alltid lyckas Sabuni irritera när hon beskriver den dåliga politik hon tillskriver andra: ”Det är dags att gå från omhändertagande till egenmakt, från bidragsberoende till egen försörjning, från utanförskap till delaktighet.”
Vänsterpartiet har gång efter annan fastslagit att integration bygger på arbete och demokrati. Det är så ett samhälle byggs.

fredag, september 11, 2009

Hovblogg

I höst ska TV4 följa Bernadotternas totalt utslätade ansiktslösa ickeäventyr. Nowinski är en respekterad journalist, så kanske blir det nakna avslöjanden och inträngande ifrågasättanden... ICKE.
När hovet har en hel infostab till att oinformera skulle teve aldrig ha fått ”unik access*” om inte överenskommelsen vore att göra sedvanligt dönickiga skolplanscher.

Men det är reklampelaren TV4 det. Vi har även seriösa, fackföreningsägda media. Aftonbladet till exempel, som håller sig med en hovblogg!
Du läste rätt. Det står: en HOVBLOGG.
I denna kan vi läsa att prinsessan var i Aten. Där gick hon på museum och åt lunch. Inte särdeles originellt. Horder av människor gör det varenda satans dag!
Så varför varför varför?

Jo det ska jag säga er: När det är dags för bidragsunderstött sagobröllop då kommer marken att vara ångande upplöjd, gödslad och beredd. Intet surmulet republikanskt mummel kommer att höras när lilla fru Bernadotte drar in på Haga slott och förskansar sig bakom elstaket och vaktbolag. Mediadrogad och monarkibeskänkt kommer populasen att vara tacksam över att få begapa Haga grindar i hopp om en skymt av Hon.
Hur hon nu ska kunna göra deras elända liv en enda bit bättre.
Jungfrun av Lourdes är hon icke.
Men hon kanske är lik sig från teve?!

Parken däremot kommer inte att vara sig lik med beväpnad prinsesseskort på gångstigarna.

Människa! Är vi medborgare eller undersåtar?
Storma Bastiljen, eller skriv på namninsamlingen för att Haga ska vara park


* fullvuxna mediapersoners barnspråk, betyder ungefär egen tillgång eller ensamrätt

torsdag, september 10, 2009

Världens lyckligaste

Mycket intressant recension av Lena Sundströms bok Världens lyckligaste folk. Sundström har genom ett gediget journalistiskt arbete bemödat sig att förstå islamofobin i Danmark, ett land som tidigare alltid framställdes som ytterst frisinnat. Boken verkar mycket tilltalande, exempelvis Sundströms sarkastiska upptäckt att de rasistiska väljarna ser betydligt mer positivt på dödsstraff och barnaga än vad de muslimska immigranterna gör - de som beskylls för att ligga bakom och sprida sådana uppfattningar.
Allra viktigast är hennes slutsats att Dansk Folkeparti inte av egen kraft spelade någon stor politisk roll. Det var liberala Venstre som banade väg för dem. Denna slutsats är fullt möjlig att utsträckas till att gälla även Sverigedemokraterna.
Vilket borgerligt parti kommer att släppa in dem?
Vi vet redan vilket borgerligt parti som snabbast anammade deras retorik.
- - -

ÄNTLIGEN händer det nåt roligt i den europeiska unionen! Vänsterpartiets jämställdhetspris från Europarådet kommer förstås att slås upp stort på nyhetsplats?

onsdag, september 09, 2009

Hemligt statsbesök

Fyra miljarder för bättre brottsbekämpning! Det var det glada beskedet när regeringen besökte närpolisen och medborgarkontoret i Hallunda. Alltihop väl genomfört i bästa utåtriktade stil (den som Schlingmann är emot). Enda missen var att kommunens företrädare lika lite som medborgarna fått någon information om besöket.
Det hör till vanligheterna att sådana statsbesök genomförs med gemensam uppställning. Men när Alliansen klampar in med sitt pressfolk är det inte fråga om besök, utan om uppvisning.
Långt från all god ton.

Schlingmann nämnde ordet "utgiftschock" om de rödgröna. Frågan om hur Alliansen ska finansiera fyramiljarderspoliserna tas upp av Oven.
- - -

En utmärkt bloggpost om uselt uttal finns här. € uttalas inte jorå!

tisdag, september 08, 2009

Svårt med godheten

Tecknaren Berglin är förskräcklig. Driva med influensan! Nu innan man ens har bestämt sig för om man ska vara orolig eller inte.
Men han hans förslag att Reinfelt ska hålla tal till nationen kan ge bakstöt. Se hur det gick för en annan sympatisk högerdemokrat!

Den stackars Obama försökte gå ut med ett tal till alla skolbarn att de ska skärpa sig och sköta sina studier. Orkanen av protester var makalös och han liknas vid såväl Saddam som Hitler.
Hans republikanska konkurrenter uttrycker sig förstås inte på det sättet, men de "förstår folks oro", som det brukar heta när man själv inte vill säga något obehagligt.
En svaghet i ursprungstalet var att skolbarnen skulle tänka ut hur de bäst kan hjälpa presidenten. Det ändrades efter protesterna till hur barnen bäst kan nå sina studiemål. Skillnaden är väsentlig. Men det är tydligt att bådadera behövs i staterna.
- - -

Rekommenderas: Återgivningen av 70-talistiska barnböcker på Kulturarbete. På den tiden tyckte jag böckerna var hemskt plattitydiska. Nu när plattityderna är helt annorlunda blir jag lite rörd. Det fanns en tid när vi trodde att godhet var naturlig.
Vilket påminner om när jag åkte tåg genom öst-Tyskland i sällskap med ett gäng jugoslaver. Längs järnvägen såg vi stora affischer med texten: ”Vad folkets händer har skapat, ska tjäna folket.” Samfällt utbrast vi:
Å VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ DET DÅ?

måndag, september 07, 2009

Seriösa rödgröna frågor

Moderaternas Schlingmann är bekymrad över helgens rödgröna fest i Kungsträdgården. För mycket jippo, förebrår han. För lite politik.

Är det därför vi så sällan ser högern på gator och torg? Jag som trodde det var lättja eller ovilja, och så är det är av ren seriositet som de sitter i bunkern och slår varandra på fingrarna med räknestickan!

Men Schlingmann tycker tvärtom det är vänstern som inte pratar politik utan bara håller på och spelar Lili och Sussi hela tiden.

Eftersom han inte är där märker han inte när vi pratar politik med medborgarna på gatan i deras egen stad. När aktivisterna springer upp och ned i trappuppgångarna, knackar på och frågar om läget, lyssnar på förorten. Och det gör vi inte för att med Schlingmanns ord berätta för väljarna om ”finansieringen av utgiftschocken”. Vi gör det för att tala om det som folk frågar efter.

De frågar om klimatet, om invandringen, om skolan. De frågar varför de diskrimineras och slits ut. De vill veta varför de inte får ett jobb eller varför de måste jobba när de är sjuka, och varför i helsike pensionen inte ska räcka när man har jobbat i hela sitt liv.
När får vi höra högern ge motiveringen till välfärdschocken?
De får gärna göra det utan musikinslag, om de är på det tråkiga humöret.


För bilder från Kungsträdgården, se Lasses blogg
Rödgröna samarbetsbloggen finns här