lördag, januari 24, 2009

Heligt land

Vi som är upprörda över den israeliska politiken kan vara för judar, mot judar, jude själv, för islam, mot islam, ointresserad av religion, på väg att konvertera, polare med semiter eller aldrig ha mött någon.
Men Dilsa Demirbag-Sten kastar sig här över de flesta av oss som ifrågasätter barnamord, krigföring med vit fosfor och vardagliga trakasserier vid vägspärrar. Vi som opponerar oss mot detta tycks utgöra en del av en ”ogenerat florerande antisemitism” som D-S iakttagit.

D-S skriver: ”Konflikten i Gaza är inte orsaken till de starkt antisemitiska strömningarna och acceptansen för dem. Kriget legitimerar och synliggör den redan frodande antisemitismen.” Det stämmer vad antisemitism beträffar - och lika väl vad islamofobi beträffar. Att kriget bekräftar existerande attityder kan liksom falla tillbaka på en själv! Vilket i D-S’ fall innebär misstanken att ett av hennes syften är att få prata skit om vänstern.

D-S skriver att ”judar görs ansvariga för den israeliska statens agerande”, och att den ”judiska gruppen i Sverige har gjorts till syndabockar” för kriget. Det senare är bara dumt. Det förra ska visserligen undvikas, men om det görs kan det bero på att israeliska medborgare har valt sin regering. Precis som när D-S fortsätter med att ”Hamas likställs med palestinska folket” – vilket också ska undvikas, men detsamma gäller; även dessa medborgare har valt sin regering.
Om vi fäster avseende vid sådant som demokrati har alltså båda sidor legitimitet. Sedan är det frågan om hur de använder den. Men det räcker inte för D-S, ty för henne är Israel ”mer än en regering”.

Det är sant. Israel är mark, människor, historia, legender, maktutövning, konflikt, tradition... Precis som Palestina, Uruguay eller Sverige är allt detta. Att det påverkar människors agerande är ofrånkomligt, men vi ska åtminstone medge att då, på den nivån, är det känsla vi talar om.
Det var inte enkelt att frigöra sig från sagan om det heliga landet. Men det gick.
Inget land, ingen markbit, är så helig att den som för tillfället behärskar den ska komma undan brott mot folkrätten.

Efter sitt långa inlägg konstaterar D-S att hon är en fri skribent som inte väljer sida. Det var precis det jag tyckte hon gjorde, över en hel sida.
Som likaledes fri skribent tar jag mig friheten att välja ståndpunkt. Det är vad respekten för mänskliga rättigheter kräver av mig.

---
Eventuell kuriositet: D-S skriver att rektorer i Danmark inte vill ta emot judiska barn för att inte uppröra sina muslimska elever. Det kan väl vara sant – men det kan också vara en skröna liknande de elektroniska kedjebreven om situationen i Storbritannien.

Se även Feminiman för klipp ur debattenfredag, januari 23, 2009

Idag fortsätter från igår

Imorgon lördag är det demonstration igen, klockan 14 på Sergels torg visar vi solidaritet med folket i Gaza!
Men det är väl lugnt nu?

Nja, det är en bräcklig vapenvila. Och efter fyraveckorskriget är 21 hälsokliniker i Gaza jämnade med marken, och 400 personer har fått sitt dricksvatten förstört. Offensiven slutade i 1315 döda palestinier, och 13 döda israeler. (Mitt tidigare räkneexempel hundra mot ett räckte inte. Israelisk vedergällning uppgick till 1000 mot ett.)
5500 palestinier är skadade, varav 70% är civila.
410 av de dödade är barn. Minns att Gaza är stort som Orust eller Haninge, bebott av 1.5 miljoner människor varav hälften är barn. Hur kunde någon få för sig att terroristerna håller fram barnen som sköldar – när de är överallt! Det är deras kvarter, deras skolor och gårdar. Tänk dig 750000 barn i Haninge, en kommun med 74000 invånare! Bara försök tänka det!
Det är något att vara glad för: att endast 410 barn dog. Sån skit är det man har att vara glad för idag.

Mer om terrorister: Den israeliska armén använde vit fosfor, ett ämne som brinner till och med i betong och påminner om napalm. Begagnande av vit fosfor är förbjudet. Det är människoplågeri.
Brott har begåtts mot såväl krigslagar som folkrätt – varför kallas bara den ena sidan för terrorister?

Låt oss nu hoppas på vapenvilan. Vem ska bekosta återuppbyggnaden? EU är redo att ställa upp, men Israel borde sannerligen bidra till reparationen av det som de har raserat. Tvärtom - man kan fråga sig, återuppbyggnad med vad?
Än idag håller Israel blockaden. Gaza är förstört, men nytt byggnadsmaterial kommer inte in. Inte heller medicin. Palestinierna fortsätter att dö.
Det verkar inte alltför långsökt att påstå att den israeliska regeringens mål är att slå sönder själva förutsättningen för en palestinsk stat.

Av obekant anledning samarbetar den svenska militären med Israel, och EU har mycket förmånliga handelsavtal med staten. I en situation när endast ekonomiska sanktioner ser ut att vara lösningen finns ingen vilja att använda handeln som vapen.
Då är det enda vi kan ta till en konsumentbojkott. Dess verkan är liten ekonomiskt sett, men kan ha viss moralisk påverkan.

I vår lilla stad har Vänsterpartiet föreslagit att varje fullmäktigeledamot ska skänka 500 kronor av sitt arvode till en ambulans i Gaza. Det kan bli ett intressant test på om solidariteten har en ideologisk gräns.

Sifferuppgifterna kommer från Hans Linde som mestadels har dem från israeliska källor, eftersom utländsk press inte kommit in i Gaza

torsdag, januari 22, 2009

Etnisk rensning


Här är Hans Linde, vänsterns talesperson i utrikesfrågor. Tillsammans med en teckentolk berättar han om läget i Palestina. Detta är en del av det vi fick veta…

När palestinierna röstade fram det konservativt islamistiska Hamas i allmänna val, val som enligt moderate valövervakaren Bildt gick helt regelmässigt till, då frös biståndet inne. Plus alla andra ekonomiska transaktioner. Folk hade ”röstat fel”, så omvärlden tog sig friheten att underkänna deras rösträtt.

Det israeliska ”demokratiska” systemet är däremot väl så likt apartheid. Den ena folkgruppen gynnas systematiskt på bekostnad av den andra, även vad gäller formella rättigheter. Eftersom palestinierna har annorlunda id-kort och bilskyltar syns det ganska snart vem som är vem, även om det inte går att avgöra via utseendet.
Människor trakasseras dagligen: när palestinska barn ska gå till skolan via vägspärrarna kollas deras skolväskor och ryggsäckar av tungt beväpnad israelisk milis, och när palestinska bilar ska passera korsningen är lysena ställda så att vägen från det israeliska området har grönt ljus längre tid och köer bildas på den palestinska sidan.
Om du tycker bilkörning är småsaker kan vi ta något essentiellt istället: En genomsnittlig israel gör av med 220l vatten när en genomsnittlig palestinier får 60l till ett högre pris. Den höga israeliska levnadsstandarden med sprinklade gräsmattor och simbassänger skulle helt enkelt inte hålla om alla fick lika mycket vatten.

Den beryktade muren i Västbanken , den som byggdes i ”försvarssyfte”, går rakt över enskildas ägor, så att den som bor på ena sidan inte kan bruka sin jord på andra sidan. När som helst kan den israeliska armén gå in och kapa olivträden över en hel odling, och olivodling är palestiniernas främsta gröda.
De bosättningar som vi kanske föreställt oss som nyodlingar är ofta enbart en provokation. En fanatisk bosättare kan till och med tälta på palestinska åkrar tills någon bonde tröttnar och slänger iväg en sten. Då kommer armén och förbjuder palestinier att beträda sin egen mark, för att ”skydda liv” förstås. Detta fungerar även på stadsgator, exempelvis i Hebron där envisa israeler tar över kvarter efter kvarter med samma metod. Kvar blir en stängd palestinsk butik med den missbrukade davidsstjärnan på jalusin. När hela gatan är stängd och förbjuden att beträda för palestinier, kan de inte ens forsla sina döda ur husen utan måste släpa dem över taken.

Förnedring och förödmjukelse är klassiska rasistiska metoder. Och de palestinier som blir fråntagna sin försörjning – olivlunden eller butiken – måste förr eller senare utvandra.
Spökbyar blir kvar, byar där fler israeler kan bosätta sig eftersom ”husen står tomma” som jag hört dem kalla det.
Vi andra kallar det etnisk rensning.
forts följer

onsdag, januari 21, 2009

Borgerliga barnhatare

Regeringen verkar för att varje människa som kommer till Sverige ska arbeta och försörja sig själv. Regeringen har ett förslag på gång som innebär att varje inflyttad person ska kunna försörja sin familj och kunna erbjuda lämpligt boende – för att alls få leva ihop med dem.

Tänk dig ett svarthårigt litet barn som inte kan koncentrera sig och knappast lär sig någon svenska fastän hon eller han sitter av viss tid i skolan, och springer av sig resten. Vet du vad det barnet svarar när hon ska försöka förklara varför hon inte arbetar?
Han eller hon tänker på sin familj. Pappa som är i landet där de skjuter folk. Eller mamma som stannade kvar för att ta hand om mormor, men nu är mormor död och mamma kanske ska komma hit. Eller kanske inte. Bröder och systrar som barnet såg för sista gången på gatan, under razzian, under demonstrationen när de sköt, under stenkastningen. Ja de tänker på mormor också, om hon ännu inte har dött.

Ett barn behöver föräldrar, och föräldrar som saknar sina barn och vuxna syskon eller är oroliga över sina gamlingar presterar inte heller maximalt, vare sig på anställningsintervjun eller jobbsökarkursen eller det livsviktiga jobbet där de för första gången ska testa sina nyvunna språkkunskaper.

Gör det själv. Flytta utomlands, ta emot nyheten om att din syster sitter i fängelse, kamma dig och visa framföttterna på arbetsmarknaden!

Några gånger under min kringliga karriär har jag sett barn som fått en nystart, gjort små storverk på kort tid, börjat tala svenska och delta i aktiviteter så det lyser om dem. Vad har hänt? Pappa, mamma eller syskonen har kommit till Sverige. De bor tillsammans igen.
Det är sådant som frigör hjärnceller.
Trygghet är kreativt!

Regeringens politik är mot Barnkonventionen och mot Europakonventionens rätt till familjeåterförening. Regeringens politik är mot skola, kunskap och chansen till egen försörjning. Regeringens politik är mot människor.

Politik och poesi återkommer i ärendet.

tisdag, januari 20, 2009

Tror du på Folkpartiet?

Folkpartiet mest EU-vänliga parti! Det konstaterar de själva inför parlamentsvalet i juni. Jag har inte forskat närmare på vem eller var i den blågulbruna röran vi finner de mest fanatiska anhängarna av grundlagsfäst kapitalism, fästningsmurar mot världen och avlägsnandeprocedurer av oönskade, så detär möjligt att de har rätt. I just det.

På Fp:s hemsida finner vi den tungt sakrala rubriken ”Vi tror på Europa!” Minister Malmström tillfrågas om varför man är så förtvivlat ensidiga, förlåt EU-vänliga, och svarar då:
Det ligger nog i de folkpartistiska generna att se nödvändigheten av internationellt samarbete.”

Först tro. Sen gener. Var ska det sluta?
Fakta och ställningstaganden är annars rätt bra utgångspunkter för politik, men Malmström gör tvärtom: först känslobetingad tro, sen fri uppfinning av några gener. Allt detta för att landa i självklarheten internationellt samarbete. Usch.

Om det finns någon rationell realpolitiker kvar inom Fp får de gärna komma ut och sakligt upplysa om på vilka sätt de ser att storföretagen tjänar på unionens handelsregler, eller på vilka grunder de finner odemokratiska överstatliga beslut vara mer verksamma än demokratisk parlamentarism.

I den mån jag fortfarande tror på något, så tror jag att det kanske finns sådana politiker. Men att de av någon orsak valt att proklamera en trossats istället.
Sen kanske Fp som ett av småpartierna behöver inavel för sin överlevnad och har lagt upp en genbank den vägen.

måndag, januari 19, 2009

Stäng Guantanamo

På tiden att killen får komma igång nu. Han som hela världen väntar på, Obama alltså. Om han inte riktigt vet var han ska börja när världens-frälsare-springsteen-yran har lagt sig har vänsterpartisten Kalle Larsson ett tips.
Stäng Guantanamo!

250 människor sitter fängslade där utan rättvis rättegång. I usa:nsk media cirkulerar förväntningar att den nye presidenten ska stänga lägret. Men omkring 60 av de fångar som förklarats oskyldiga kan inte utan vidare återvända till hemländerna. Där riskerar de allvarlig förföljelse. Det problemet måste lösas om eller när lägret stängs. USA måste ta sitt ansvar att ta emot fångarna och återupprätta deras värdighet.

Svårigheten för de oskyldigt fängslade att återvända får inte bli ett skäl till att hålla Guantanamo igång. Kalle Larsson påpekar att flera länder i Europa gör sig beredda att ta emot före detta fångar, vilket även Sverige kan göra inom ramen för flyktingkvoten.

Vänsterpartiet har flera gånger lyft frågan i riksdagen.
Obama vore märklig draghjälp, men gärna för mig.

Bara morgonen efter hittar jag ett initiativ av två sundbybergare. Adil Hakimjan, uigur och Guantanamofånge, är välkommen till Sverige där han har en syster. Mer läsning här - hans liv är oerhört spännande.

söndag, januari 18, 2009

Bush, brottslingen

GW Bush borde ställas inför rätta! I en skrämmande understreckare beskriver filosofen Molander hur Bush-regimen satt demokratiska fri- och rättigheter ur spel och undergrävt superstatens egen lagstiftning. Detta har han gjort genom att tillåta ständiga undantag från allt vad folkrätt heter när det gäller personer som av en eller annan orsak misstänks vara terrorister eller ha med sådana att göra.
Förenta Staterna har sin egen definition av tortyr*. De omtolkar eller åsidosätter Genève-konventionen som det passar dem, och visar likgiltighet eller rent trots inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Bush har lovat att ingen usa:nsk myndighetsperson ska kunna åtalas där, utan att presidenten tar till alla medel för att befria densamme.

Hur var allt detta möjligt? En vald regering som steg för steg underminerar demokratin. En delförklaring som jag tror är viktig i Bushs fall är hans naiva omnipotensföreställningar.
Den som tror sig vara Guds utsände har rätt även närhan gör fel.

Eftersom jag är USA-hatare från början gör mina ord kanske inget större intryck. Jag har sett några kommentarer till artikeln som gick ut på att det bara är mesiga akademiker som småaktigt försöker komma åt den starkaste.
Därför väljer jag att citera ett förträffligt inlägg på en högerbloggen Motpol. Nyliberalen Engnell ropar, liksom jag fastän från andra hållet, efter demokratiska liberaler. ”Det som är mest alarmerande med Bushs tid vid makten är alltså att USA så systematiskt har valt att frångå rättsstatens principer. - - - USA har således begått förbrytelser som vi normalt skulle kräva att ansvariga ledare åtalades för.”

* För att det ska kallas tortyr måste den utföras av en sadist, ge livshotande skador och äga rum utanför Förenta Staterna