lördag, maj 14, 2011

Vapenexporten

Idag har en folkpartist något vettigt att säga. Sverigedemokraterna vill som enda parti fortsätta vapenexporten till diktaturer, vilket avhyvlas rejält i denna artikel.
Att sedan Fp tillskrivs hela äran för skärpningen av vapenexportlagen är bara absurt. Andra partier har äntligen förstått, gratulerar sig folkpartiet.
Andra partier som Vänsterpartiet har på ett otal kongresser debatterat: om Sverige ska sluta tillverka vapen, om Sverige ska sluta sälja vapen, eller om Sverige ska sluta sälja vapen enbart till diktaturer. Den tredje, ickepacifistiska linjen har hittills alltid vunnit. Men inte är det för att kongressmajoriteten sett ljuset hos Fp.

fredag, maj 13, 2011

Förortsexposé XI

Näst sista delen i följetongen. Förortsbyggen som förvandlats, omvandlats...
Förr i världen, i början på 00-talet, låg bensinmackarna inne i stan, till exempel i den lilla staden Sundbyberg. Men se namnet: "Allé-service". Den allén är det ingen som har sett, inte sedan förra 00-talet.
Cykelverkstad i Västertorp. En för sin tid modernt upplyst ljusskylt. En i vår tid mycket stillsam verksamhetsgren.
Filmstaden; en liten sevärdhet i Solna. En gång SF:s ateljéer och inspelningsstudior, idag fotoutställning, kafé och biograf. Plus bostadsrätter som ovanligt nog är värda sitt pris.
Resterna av en fabrikslänga i Sundbyberg. Den ingick i ett planerat galleriabygge. Nåja, gallerian kanske inte skulle ha blivit så bra. Men borgarna förhalade projektet så att det inte blev någonting alls. Hur bra blev det, då?
Här: en utsikt från hus som inte finns mot flaggor som inte finns.
Huset är rivet och verksamheten nedlagd; Rinkeby stadsdelsförvaltning.
Flaggorna var, till vänster Rinkebyflaggan, till höger en kortvarig propagandaduk för OS i Stockholm.
Men mittenflaggan med St Erik (alternativt döskallen) ser ut att överleva ett tag till i Alliansens huvudstad. Ett litet men signifikant exempel på hur centrum behåller sitt grepp om periferin.

Kom inte och säg att förort är likriktning.
Förort är förändring och förvandling, allt som börjar på för...

söndag, maj 08, 2011

Förortsexposé X

Från förort ful till förort vacker. Ovan, en härligt designad arbetsplats i Tumba, Botkyrka.
Nedan höghus, vilka gör sig bäst på håll. I en extrem innerstadsmiljö som Manhattan ser man dem inte alls. Man myrkryper under dem. Men se Liljeholmen..!
Lamellhus i Storskogen, Sundbyberg. Antagligen engelskt inspirerade. Visst ser det ut som om någon skulle sätta ut mjölkflaskan vid ytterdörren? Vanliga kommunala hyreslägenheter är det. Än så länge. Flemingsberg, Huddinge. Färggrant, högt, brett, smaklöst och ganska härligt faktiskt. Med sjukhus och högskola som grannar.
Ointressant miljonprogrambygge, södra Huvudsta i Solna. Den enas barndom, den andras by. Med vårar som ingen annanstans, i lindallén ned mot sjön.
Raden i Penny Lane: "Beneath the blue suburban skies/ I see them with my eyes" handlar egentligen inte om någonting annat