tisdag, december 27, 2016

Var inte rädda. Var goda.Fascismen är nationalistisk, konservativ och hierarkisk. Fascismen styr människor genom att spela på rädsla och erbjuda fantasier om en tidigare guldålder.
     Den som tror att fascismen kännetecknas av uniformer och piskor ser bara gammal rekvisita. Modern fascism är ordinär kostymbärare, när den får något att säga till om, och dess väljare ser ut precis hur som helst.
     Borgare vill gärna tro att enbart fula, feta, ointelligenta arbetare är fascister. Denna missuppfattning kan bara förklaras med deras urgamla klasshat.
     Det är därför borgare inte är någonting att hoppas på i motståndet mot fascism. De kommer alltid att tycka sämre om en stark, solidarisk arbetarrörelse än om en stark, hierarkisk fascism. Det är deras gigantiska historiska felsteg, ett som de är determinerade att inte förstå.

Idag är inte arbetarrörelsen stark. Solidariteten är i det närmat sönderslagen av borgerliga utförsäljningar, och vänstern anklagar sig själv för att inte ha kommit ut med rätt berättelse. Idag skulle borgarna mycket bekvämt kunna resonera som i 30-talets Tyskland, fast tvärtom. Då sa de, låt Hitler ta hand om kommunisterna så tar vi hand om Hitler sedan. Det lyckades inte. Idag borde de säga, låt vänstern ta hand om fascisterna så tar vi hand om vänstern sedan. Men de säger det inte, trots att det mycket väl och dessvärre skulle kunna lyckas. Istället överväger de kommande regeringssamarbete med fascister och kallar det demokrati; en företeelse som de uppenbarligen inte heller har förstått.

Borgarnas pissminkar till medlöpare i media har i alla fall förstått en sak: det är inte de svaga de ska ge sig på denhär gången. Det sköter fascisterna så bra själva. Medlöparna ger sig på de goda!
     När du säger något klokt eller medmänskligt är det ”godhetssignalering”. Vilket antyder att du skrytsamt håller upp (falska) ädla känslor för att få poäng. När du talar om FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna kallas det utopi, poesi eller – efter 70 år och över 200 internationella undertecknanden – för ”kontroversiella uppfattningar” som i demokratins namn måste få motarbetas.
    När du hjälper en annan människa i nöd uppfattas det som att du köpt dig en må-bra-biljett Det bygger på uppfattningen att i grunden är vi alla egoister, en i och för sig legitim uppfattning som går igen i vissa moralläror men som verkligen inte kan utmålas som generell sanning.
     FN-deklarationen har helt enkelt fler underskrifter än egoistmoralen. 
     Låt oss komma ihåg det.

De som idag i tal och skrift hjälper fascismen är inte nödvändigtvis fascister själva. Men vad hjälper det? Fega egoister gör världen ont även om de är oorganiserade.
     Det enda som hjälper är att organisera godheten. En solidarisk arbetarrörelse. Humanistiska lagtolkare. Frisinnade liberaler. Gröna världsförbättrare. Kristna människovänner. Vilka som helst hyggliga människor kan inte längre bara  tycka bra saker för sig själva. Vi behöver inte prompt gå ihop med varandra, bara med några andra!

”Sörj inte. Organisera!” sa Joe Hill, vilket citerades många gånger efter katastrofvalet i USA.
     I lika mån gäller: Frukta inte. Organisera!
     Eller ur evangeliet: Ängeln sa till dem, Var inte rädda.
     Vi har orsak att sörja. Det finns skäl att vara rädda. Men vi har ingen som helst anledning att inte gå samman för mänskliga rättigheter.