söndag, maj 01, 2016

Folk mot hetsgrupp. En 1Maj värd att minnasBorlänge var demonstrationstätt denna 1 Maj. Nazisterna hade av oklar anledning fått tillstånd att marschera, så Dalarna mot Rasism ordnade stor, glad och kärleksfull manifestation på Jussi Björlings torg. Mästersångaren var för dagen iklädd röd näsa, clowner underhöll, regnet föll men ballongerna steg.
Behrang Miri och Borlänge för alla
Ett starkt tal hölls av Behrang Miri som rappade, sjöng sin mello-hit och fick oss att dansa. Vi var åtminstone 500 stycken som värmde oss i solidaritetens glöd, kanske tusen med genomströmning. 
      Nazisterna var omkring 250 och marscherade i nästan uniformslik klädsel. Vi såg inte så mycket av dem eftersom polisen gjorde vad den skulle och höll grupperna isär. 
     Men polisen förstår fortfarande inte kritiken mot att ge tillstånd till antidemokraterna.
Bästa banderollen!
Sedan gick Vänsterpartiet i sitt vanliga tåg ut till Forssa hembygdsgård. Vi var fler än nazisterna, och det utan att kalla in folk från hela Norden.


Lars Ohly var huvudtalare och gav regeringen bitande kritik för att den genom sin asylfientliga politik normaliserar rasism och fascism. Trots allt blev detta en 1 Maj att minnas. 
Ohly. Bitsk talare!
Men hur är det möjligt? Hur är det möjligt att nazisterna än en gång gör sin uppmarsch utan att demokratin försvarar sig? Hur är det möjligt att nyheterna beskriver det som fyra olika demonstrationståg, utan hänvisning till att de som marscherar vill stoppa den demonstrationsfrihet de ockrar på?
     Hur är det möjligt att jag efter ett långt liv av 1 Maj-firande plötsligt befinner mig i en försvarsposition (om än stark) mot dem som innan jag föddes fyllde en värld med fasa?
    
Är detta inte ett sätt att ge nazisterna uppmärksamhet? frågade teve en av arrangörerna i Dalarna mot Rasism. Som om vi alltså skulle ”låta dem hållas”, en omhuldad inställning också bland borgarklassen i 20-talets Tyskland.
     Bänkad framför nyheterna hör vi en mediakår som verkar vara renons på politiskt förnuft. Låt oss göra en sak tydlig för dem:
    När nazisterna marscherar måste detta ägnas uppmärksamhet. Det är den enda nyheten som är värd uppmärksamhet och ingen borde tala om någonting annat än att det fruktansvärda tillåts ske! 
     De som trallar på i sina liv som om inget hänt befinner sig i ett stadium av apati som är direkt samhällsfarligt. Det skulle pastor Niemöller också ha sagt.

Niemöller levde i Tyskland under nazitiden på 30-40-talen, och flera talare under dagen hänvisade till den dikt som tillskrivs honom:


”I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;

Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.”

Idag tvingades åtminstone nazisterna bidra till samhällsnyttan. De gav stöd till ensamkommande barn! För varje meter de marscherade skänktes gåvor av småföretagare och annat solidariskt dalfolk. Tack till er! 
     Det är folk som behövs. Folk mot hetsgrupp!