fredag, april 07, 2006

Gammal, äldre, äldst

Satt på seminarium med Fi, V och Kd. Temat var äldreomsorgen. Att alla ville de gamla väl var uppenbart. Att ingen var överens om hur det ska gå till var inte lika tydligt, ty publiken ville hellre höra visioner än budgetposter.

Vad jag mest tänkte mest på var språkbruket. Inte för första gången, det går igen i all kommunal planering: inte en jävel är gammal. Det finns bara äldre.
Den idiotin avslöjar, lika väl som budgetposterna, den bristande respekten för dem som levat länge och faktiskt är gamla.

Jag är 50 år. Jag är äldre. Äldre än Ali Esbati, exempelvis. Men jag är inte ”äldre”. CH Hermansson är äldre än jag, och han är dessutom ”äldre”. Det betyder att han är gammal. Fast yngre än de äldsta, hundraåringarna.

Ordet gammal undviks konsekvent därför att det tänks föra med sig negativa associationer. Tänk bara på gammal köttfärs!
Nej, varför det? Tänk gammal skulptur, gammal åkermark, gammal filosofi.

Får jag välja, vill jag nämligen inte ha äldre köttfärs heller. Däremot vårdar jag gärna ett gammalt fruktträd.
onsdag, april 05, 2006

Kålsuperiet i SvD

Under rubriken ”Sverige tillät raslagar” skriver SvD idag (0405) om den svinaktiga behandlingen av judar under åren 1935-45. I Sverige alltså. 430 par tvingades bevisa att de inte var judar för att få gifta sig (=skaffa avkomma). Detta av respekt för Nürnberglagarna i grannlandet Tyskland. Ännu mer förödande för den som drabbades var återsändandet av 80 tyska desertörer (till garanterat dödsstraff). Och på längre sikt bidrog avväpnandet och interneringen av nazimotståndare från Danmark och Norge till att förlänga kriget och nazisternas övertag.

Om detta må man berätta. Det är vad Vetenskapsrådet gjort i en rapport.

Nyheten beledsagas av några finstilta rader. Fakta eller teoribakgrund brukar trycks på så vis. Men detta handlar om en helt annan forskningsrapport: Svenska media var tysta om Sovjetunionens brott mot mänskliga rättigheter på 1930-talet!

Den mediegranskningen hade säkert varit intressant i en fristående artikel. Men vad fyllder den för funktion kopplad till en text om antisemitiska raslagar och nazifjäsk?

Ny-logisk objektivitet! Kålsuparmodellen ska hädanefter tillämpas så konsekvent att kritik av nazismen endast får publiceras i samband med kritik av sovjetkommunismen.

Annars skulle det bli orättvist. Någon kunde känna sig sårad. Till exempel riktigt gamla läsare, som i
nte vill bli påminda.

tisdag, april 04, 2006

Torsk på fotboll

Bra med en Jämo som tar ut svängarna. Även om han i fotbollssvängen hamnar en aning över målet.

Det är inte fotbollen som ska bojkottas, utan prostitutionen” säger Vänsterpartiets partistyrelse. Det kan bara de tilltänkta kunderna göra. Och vilka är det? Jo varenda pojke och man som reser till VM i sommar.


Finns det något sätt att få er att säga ifrån? Göra klart att ni vägrar att betraktas som torskar?

Undrar vad det skulle till för att få folk att helt enkelt avstå från Berlin-resan? Ritualistiska barnamord, kanske. Det finns en gräns där människor inte står ut, inte vill vara i närheten. Men tyvärr, Jämo - den gränsen är inte nådd av fyrtiotusen organiserade prostituerade.


De och deras kunder är alldeles för normala.

söndag, april 02, 2006

Ta dig i bananen, Ebba!

Nån som vet vad gullig blattesvenska är? Enligt Ebba Witt Brattström (Sydsvenskan 0327) det språk som lärs ut i rasistiska svenska skolor för att barnen i Rosengård ska kunna stå i stånd och sälja bananer.

Underskatta aldrig överklassens enfald! Inte heller dess okunnighet: Vad EW-B är ute efter är att modersmålsundervisningen inkräktar på barnens möjligheter att lära svenska.

Bortsett från att modersmålsundervisningen är så nedskuren och bortflyttad att den knappast kan inkräkta på mycket mer än schemaläggarens samvete -
bortsett från att EW-B:s professorskolleger på lingvistiken ur sin forskning dragit den logiska slutsatsen att flerspråkig undervisning ger fler språk -

bortsett från att EW-B visar att hon tycker bananförsäljning är ett skitjobb -
bortsett från det, är det en skam att se hur de bildade klasserna självklart tar sig rätten att tycka vad som helst om vilket ämne som helst.

En bananförsäljare som begår samma totala blundrar skulle åka av ståndet. Men i EW-B:s värld räcker det med att rätt sorts människor inte kan ha fel. Fett kefft, är vad det är.