lördag, juni 05, 2010

Glad men inte stolt

Dags igen att fira en konvention och vara stolta över något vi inte har gjort själva. Till och med Vänsterpartiet deltar i nationalistiska firanden genom att hålla tal om internationell solidaritet. Kanske eller kanske inte är det bättre än att vara hemma och sura.

Att nationaldagen blev helgdag var resultatet av en undermålig utredning där premissen var att dagen ska bli helg. Beredningen bestod i jämförande studier av almanackan för att inte såra de kristna och för att minimera den arbetstidsförlängning det under alla omständigheter innebar. Motivtexten var på cirka en sida. Den gick ut på att 1) om alla andra får så ska vi också, och 2) Sverige har mycket vi kan vara stolta över, såsom idrottare och jämställdhet.

Fel. Sverige har mycket vi kan vara glada över. Men stolt är man över det man uträttat. På den globala arenan ger det vissa fördelar att vara född i Sverige, men var du än föds är det inget du åstadkommit själv - och jag undrar faktiskt varför det skulle ha varit så gräsligt att födas i exempelvis Frankrike eller Canada?
Jag menar, de behöver ju inte vara så dåliga även om vi är bäst?
Nu har nämligen en tankesmedja visat att när de adderar 16 tunga index blir Sverige bäst i världen. Mätningarna handlar om konkurrenskraft, demokrati, miljö, mänskliga rättigheter med flera parametrar och jag betvivlar inte att de stämmer. Jag bara undrar på vilket sätt du, jag, Jimmyponken, Bingo-Loket, gamla fru Pettersson i 69:an och alla Kanins släktingar och vänner har bidragit till detta?

Idrottarna? Inte med ett hantellyft har jag medverkat till deras blygsamma framgångar.
Jämställdheten? Den jobbar jag med snart sagt varje dag. Men inte går jag ut på stan och viftar med flaggor för att jag lyckats få in en halvsida genusanalys i en kommunal tjänsteskrivelse.

Den svenska naturen då? Det handlar om kärlek, varmt och djupt känd. Om det däremot är stolthet du känner över vad inlandsisen och Golfströmmen gemensamt har åstadkommit, då lider du av grandios självmaximering.

De som försvarar nationaldagen gör det av det bakvända motivet att den inte alls behöver vara nationalistisk! Nähej – men nu heter den som den heter. Och det tog knappt en kvart efter beslutet att göra den till helg innan extremisterna marscherade, med all rätt stolta! Det var de som drev opinionen så långt att de fick sin egen dag tillslut.

Ungdom mot rasism och de politska ungdomsförbundenska fira nationaldag genom att via en manifestation ta den tillbaka från nationalisterna. En hedervärd uppgift som de förvisso kan vara lite stolta över. Men de hade inte alls behövt ta tillbaka något om deras respektive moderpartier (utom V och Mp) avstått från att instifta den -självförhärligandets helg.

fredag, juni 04, 2010

Man ställer väl upp i upp-och-nervända världen

När Göran Rosenberg var på väg från Jerusalem hörde han radions programledare oroa sig över ”att världen inte ska förstå den israeliska verklighetsbilden, att rege­ringar och folkopinioner inte ska förstå att Israel lever i en verklighet och världen i en annan, att världen inte ska förstå varför Israel med full militär styrka måste ge sig ut på internationellt vatten mitt i natten för att med skarpladdade vapen äntra civila fartyg med hundratals obeväpnade människor ombord”.
Denna oro delas i någon mån av en S-bloggare här i Sverige när han beklagar sig över ensidigheten i debatten där ”ingen granskar de så kallade fredsaktivisterna”.

Men då ställer Aktuellt upp! Igår kväll återgav svensk nyhetsesändning den israeliska propagandan korrekt och utan sidoblickar, och det avrundades med terrorspekulationer mot aktivisterna på båtarna. Professor Gardell som utsatts för överfall, stöld och frihetsberövande måste misstänkliggöras - det är den användbara gamla metoden att beskylla offret som tas i bruk av svensk public service-media.

Fler som ställer upp: USA och endast USA tröstar som vanligt sin mobbade lillebror. Israeliska övergrepp är inte övergrepp. Israelisk statsterrorism är demokrati. Logik är inte något för riktiga karlar.

Ännu fler som ställer upp: Den israeliska regeringen bjuder verkligen till. Nu har de gått med på att låta utreda angreppet på skeppen. Alldeles själva, eftersom Israel har flera juridiska experter som gärna bjuder in några gästttyckare från andra länder. I papperstidningen talar Lieberman som för en stat med full respekt från omvärlden. Med en sån självbild ska väl en dåres försvarstal inte vara så svårt att svänga ihop.

- - -
Jag vet inte hur intressant det är att Andres Lokko är sosse. Men dethär inlägget i Kulturbloggen var helskärpt! Det lyckas samtidigt säga något om Lokko, om Sverige och om varför livsstil idag kallas Lifestyle.

torsdag, juni 03, 2010

Grundbulten

Carl Bildt artar sig. Han förespråkar en opartisk, internationell utredning av angreppet på Ship to Gaza. Men USA anser att Israel själv göra utredningen, gärna med usa:nska observatörer.
Att en anklagad utreder sig själv med hjälp av sin storerbror är rena rättsrötan. Men Israel har ”dålig erfarenhet” av internationella utredningar. Tro det, det kan ju visa sig att de gjort något fel.

Eventuellt fanns det vapen ombord på en av båtarna där besättning och passagerare betedde sig aggressivt. Det är möjligt - jag vet inte, för jag var inte där.
Eventuellt var det så att människorna detta skepp angrep ombordstigande soldater med järnrör, knivar och allehanda tillhyggen, kastade personer från däck och anväde skjutvapen. Det säger den israeliska ambassadören. Märkligt att han var med på båten!

Kravet på en opartisk utredning går alltså inte att komma förbi. I den mån demokratiskt tveksamma organisationer var med i aktionen måste vi naturligtvis få veta det.
Men även om så är, försvarar det inte en attack på internationellt område. Det försvarar inte skott med elpistol och gummikulor mot obeväpnade. Inte stölden av samtliga kommunikationsverktyg plus kläder och skor. Inte att sårade och skadade blir liggande på ett däck utan hjälp. Och det varken försvarar eller förklarar det orimliga i att människor med tvång forslas till en stat som de sedan anklagas för att ha tagit sig in i illegalt.

Ännu mindre försvarar det hela den ruttna affärens grundbult; den grymma blockaden av Gaza.

tisdag, juni 01, 2010

Som israelvän..?

"Man kan fundera över rimligheten i att borda skepp på internationellt vatten" skriver borgaren Segersam i sin enligt egen utsago patriarkala blogg. Va? Inte finns det något att fundera på. Borda på bara och leve piratmoralen!

Samme bloggare säger också att man måste förstå. Förstå att det handlar om överlevnad i en fientlig omvärld. Men han menar inte de inringade på Gaza-remsan, utan staten Israel.
Bara för att överleva ger de sig ut med skepp och helikoptrar i mörkret på öppet vatten. Bara för att överleva håller de människor inspärrade och i blockad. Bara för att överleva fängslar de internationella hjälpare.
Måste man verkligen förstå sådant?

Den patetiska bilden av ett heligt land där modiga ungdomar på kibbutz får öknen att blomma, den så kallade ödemark de drömt sig till - det var den bilden som tutades i mig när jag var skolflicka, och jag trodde på den.
Men något som man faktiskt måste förstå att allt det vi lär oss som barn inte är hållbart.

I flera medier, gam- som sociala, stöter jag på uttrycket "israelvän". Vad man som israelvän bör och inte bör tycka. Ett egendomligt ord.
När jag var i Israel blev jag betagen i landets skönhet, vildhet, desperation, högspänning. Men det gör mig inte till israelvän i vare sig blind eller barnafrom bemärkelse.

Riktiga israelvänner sörjer, säger Cordelia Edvardson

Tystnad och mörker

”Hundra miles från Gaza. Vi kan redan se ljusen på avstånd.” Så avslutar Edda Manga sitt senaste blogg inlägg. Då har kaptenen redan varnat för att sex skepp närmar sig fartyget de är ombord på.
Sedan dess vet vi inget mer om Edda Manga, en av aktivisterna i konvojen Ship to Gaza. Ljusen hon såg på avstånd har förbytts i mörker och tystnad.
Var finns Edda Manga? Var finns Mattias Gardell? När får deras anhöriga i Sverige besked om vad den israeliska armén gjort med dem?

I media skildras med välgrundad upprördhet angreppet på fartygen och tystnaden om de som fängslats. Att dessa våldshandlingar bottnar i att staten Israel med glödande fanatism vägrar öppna blockaden av Gaza talas det mindre om.

Dags för Israel att lyssna på omvärlden / Emil Broberg
Läs Edda Mangas resa fram till igår

BOJKOTTA ISRAEL!
Be din lokala butik att plocka bort avocado och annat.
PRESSA CARL BILDT!
Skriv till regeringen att det är dags för Sverige att agera, självständigt och inom EU
Ingen mer tystnad, i detta mörker!

- - -
Nu har UD uppgifter om samtliga svenskar, och de antas vara vid liv. Mycket klokare än så blir vi dock inte.

måndag, maj 31, 2010

Det bär emot att ens tänka det

Frihetsflottan Ship to Gaza som var på väg med förnödenheter till det hårt prövade Gaza bordades imorse av israelisk militär på internationellt vatten.
Att stoppa hjälpsändningar till Gaza gick före alla mänskliga hänsyn. Militären kom i både fartyg och helikoptrar. Men de påstår att de måste gå till angrepp eftersom de kände sig hotade av aktivister med kniv!

Miljöpartiets Mehmet Kaplan var på ett av fartygen och twittrade imorse: ”De försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!”
Det bär emot att ens tänka sig in i situationen.

”Man krossar fredlig och folklig solidaritet med det grövsta våld” säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde, och fortsätter: ”Israels agerande är ett tydligt brott mot folkrätten. Carl Bildt måste fördöma detta grova övergrepp, kräva att aktivisterna släpps och att man inleder förundersökning mot de
ansvariga.”

De rödgröna säger i ett gemensamt uttalande:
”Gazas befolkning måste få leva i frihet, demokrati och med mänskliga rättigeheter.”

Regeringar och medborgare över hela världen måste protestera när den israeliska armén tar till våld mot en fredlig hjälpinsats!
Det blir solidaritetsmanifestationer på flera håll i Sverige.
I Stockholm på Sergels torg kl 18!

Moderaten Wykman kallar angreppet på hjälpsändningen för en seger, vilket är så osmakligt att det än en gång bär emot att tänka på det - hur en sådan person är funtad, och att ett parti med folk som han i ledningen styr Sverige.
Dock kan jag till min egen häpnad citera Tokmoderaten som verkligen inte uppskattar sin partikollegas övertramp: ”Att vara Israelvän innebär inte att man automatiskt skall ställa sig upp för att försvara allt det som den israeliska nationen tar sig för. Jag kan oavsett vilka skäl som än förelåg inte försvara morgonens insats till sjöss, lika lite som jag kan försvara en martyr som spränger sig själv och en massa israeliska barn på en buss i Tel-Aviv. Jag kan inte försvara övervåldet mot och fosforbomber över Gaza lika lite som jag kan försvara regnet av Qassam-raketer in i Israel.”

Om du föredrar ett mer känslomässigt engagerat fördömande av angreppet rekommenderar jag Mattias Ericsson, Stockholmsvänstern

Vi är många bloggare som är på. Och andra som hävdar att det är försvar. Om Scaber Nestor har rätt är fäet Wykman inte ens bottenrekord, utan en kristdemokrat som visste precis hur det var på båten som hon inte var på.
"Hur fan kan man få det till försvar när de anfaller på internationellt vatten?" frågar sig inte bara världssamvetet, i den mån det ännu finns ett sådant, utan även Vänsterpolitik , bara enstaka bland oss många frågande fundersamma förtvivlade.
Hur fan kan man få det till försvar. Endast blind fanatism kan få någon till det.