fredag, oktober 25, 2019

Nazisterna frias - igen Förbud mot nazistiska organisationer? Kanske det, ja. Hetsa inte upp dig, jag kan hela motargumentationen och medger att den i stort sett är giltig. Men ett av argumenten föll just: ”Det är bättre att använda befintlig lagstiftning”

När det gäller Nordiska motståndsrörelsens framfart vid bokmässan i Göteborg för två år sedan påtalade åklagaren att nazistiska kläder, symboler, fanor, sköldar och tal sammantaget utgör hets mot folkgrupp. Många av oss trodde att den lag som gav fällande domar i mitten av 90-talet än en gång skulle visa att den visst inte är så tandlös som befarat. Den som utgör ett hot mot andra människors liv och säkerhet enbart genom att visa sig, ska kunna straffas.
     En skolelev som skriker ”jag ska döda dig”, en lärare som säger ”snart sparkar jag ut dig!” kan straffas om någon drar dem inför rätta. Och varför inte, båda har gjort fel. Brottet är ändå inte jämförbart med en person som tillsammans med sina likasinnade skamlöst klär sig, beter sig och talar så att det innebär dödshot.

Men nazisterna klarade sig. När media glatt utropar att de blivit dömda, så gäller brottet oordning på gatorna och ohörsamhet mot polis. Och varför inte, båda är ju fel. Men de gjorde sig, enligt domstolen, inte skyldiga till hets mot folkgrupp.

Hur långt ska det alltså gå, innan den lagen blir användbar? Vilket beteende vill domaren se, för att fälla förövarna?
Ordningen på gatorna och respekten för polisen är domstolen viktigare än medborgarnas skräck och utsatthet.

Det har hänt något de senaste tjugo åren. Det som var ett brott på 90-talet, ska det idag betraktas som normalt demonstrationsbeteende?

Förbud mot nazistiska organisationer? Kanske det, ja. Även om det blir bara ännu en svag liten lag som nazister enkelt kan kringgå i sina hotmanifestationer.

Det är egentligen inte lagen det är fel på. Det är de som dömer, som inte ser faran.