fredag, september 19, 2014

Det är synd om valets vinnare - bra människor röstar Sd

Bra människor röstar på Sd – det är budskapet i en nästan likalydande insändare i Dalademokraten och Sydsvenskan. Bra människor (i både Skåne och Dalarna) är upprörda över situationen inom skola och sjukvård, och det är därför de väljer Sd, för att välfärden ska fungera!  
Inget annat parti tycks ha brytt sig om välfärden, inte ens när den fick sammanfattningen vårdskolaomsorg. Medan Sd verkligen har visat att de tycker synd om människor! 
Kom inte här och försök ge människor verktyg för att förbättra sin situation. Det som ska tyckas är synd om!

Ett annat skäl till att hyggliga människor röstar på ett nationalistiskt parti är märkligt nog internationellt: för att flyktingar, som det också är synd om, äntligen ska få hjälp på plats, i sitt närområde.
Den mest hjärtlösa lösningen av alla är, enligt insändaren, att bo i Rosengård eller Rinkeby-Tensta. Det säger ungefär allt om skribentens kunskap om våra mest namnkunniga förorter*.

Mest synd om är det iallafall om Sd:s väljare. De är utsatta för ”hetsjakt” och blir kallade för rasister; ”ni förstår inte hur det känns!” enligt insändaren. (Vilka vi? Hur vet hen det? etc)
Tamejfan: Sd gick sta och vann ett val, och fortfarande är det synd om dem!
För en gångs skull ska jag helt seriöst citera en sd-are, nämligen den tappra medlem som i en hatstorm på Flashback skrev: ”Om du inte vill bli kallad för rasist, följ då vårt partiprogram och skriv ingenting rasistiskt!” Inte för att jag tycker partiprogrammet är vattentätt. Men det var en vacker vädjan till mobben. 
Den mobben bortförklaras av insändarskribenten som jämförbar med de ”rötägg” som finns i alla partier. Och visst har alla partier medlemmar som är straffade för större eller mindre brott. Men alla partier har inte en svans som med systematik skickar hat- och hotmejl.
Sd:s stackars väljare bör med det snaraste gå tillrätta med sin svans. Inte med oss som blir utsatta för den.

Det måste gå att få ordning på utfrysning, påhopp, smutskastning och hat!
Så säger insändaren. Det låter mycket klokt. Men vem är främsta målgrupp för eländet?
Skribenten menar att det är Sd:s väljare. 
Allt som händer utanför den gruppen är osynligt för hen. Det interna tyckasyndommandet liknar sektbeteende.

Insändaren utmynnar i att ”vi”, alltså alla som har något att invända, bör läsa Sverigedemokraternas program för att inse att de inte är rasister. Hen beskriver kritik mot Sd som en total faktabrist, vilket är ett igenkännbart led i taktiken: de som är emot oss har bara inte förstått!
En taktik som jag känner igen från min fascistiske konfirmationspräst: ”Har ni några frågor, eller fattar ni vad jag säger?”

Det råkar vara så illa att jag har läst Sverigedemokraternas program. Särskilt svårt hade jag för den kulturpolitiska delen, som förmedlar en rasistisk grundsyn. 
Om du inte vill bli kallad för rasist, följ då något annat partiprogram…
Och även om det kanske någon gång kan vara synd också om rasister, så är situationen långt mer allvarlig för dem som blir utsatta för rasism. Då är det verktyg som behövs, inte medlidande.

* ”I Rinkeby lever vi med hjärtat” sa generationer rinkebybor