fredag, mars 13, 2009

Personligt!

Att jag anklagas för antisemitism är inte lika allvarligt som att hela vänstern anklagas - utom för mig.
Det är mer än jag kan stå ut med när mitt politiska engagemang och denna blogg kopplas ihop med antisemitism i en framställning som går ut på att antingen A/ jag är antisemit eller B/ jag stöder en hypotetisk antisemitisk fraktion inom Vänsterpartiet.

En av artikelns undertecknare, Johan Lönnroth, har jag känt i åratal, så jag tar kontakt och frågar efter hans motivering. Han är inne på alternativ B, det vill säga: han tror på antisemitiska strömningar som jag är med om att ”härbärgera”. Men han har inte läst min blogg utan ”bara skrev under artikeln” utan att kolla, och för detta framför han en ursäkt. En annan undertecknare, Alex Bengtsson, är jag bekant med och försöker få kontakt med. Tre meningar hinner vi växla: han ”tror inte” jag är antisemit, jag frågar varför han då skrivit under en förolämpande artikel, han ber att få ringa upp senare. Men har inte gjort det.
Övriga undertecknare är personer med vilka jag aldrig haft något att göra. Jag tror inte att de känner till mina böcker, artiklar eller ens Politik och poesi. Kanske hittade de bara ett hittills oprövat vänsternamn att dra i smutsen. En ful, destruktiv lek.

Den som vill piffa upp det politiska klimatet med skällsord kan kalla mig kommunist, till exempel. Ett fult ord, som jag har försvarat här i bloggen.
De kan också säga: rektorsjävel, poetkärring, snobb, baletthoppa, svennen som tror hon är boss, eller arrogant feministfitta – allt detta har jag hört i mina dagar, och allt har något med verkligheten att göra.
Sedan har vi rasisterna som skrivit att jag är en dubbelidiotisk nolla som med mitt farliga mångkulturtjafs vill dra vårt land i fördärvet, och till och med då kan jag se att det inte är en fråga om elakhet utan en för dem rimlig tolkning av vad jag säger och gör.
Nåväl, vad och vem jag är saknar större intresse (utom för mig). För gänget i Sydsvenskan kan vilken socialist som helst utgöra villebråd, eftersom syftet är att komma åt Vänsterpartiet.

Den som tror att bästa sättet att bedriva antirasistiskt arbete är att krossa vänstern, den ska förstås jobba på det.
Den som tror det går att göra bättre insatser för ett samhälle där alla betyder alla, ska NU GENAST sätta igång med dem.
Med pluspoäng om det är lite konstruktivt.

Se även Antismetism hos Esbati

10 kommentarer:

Anonym sa...

Peter Ingestad:

http://winmir.blogspot.com

Anonym sa...

Beklämmande! Att någon bekant kan göra något sådant dessutom är ju förskräckligt, visst ni kanske inte var kompisar men ändå och dessutom utan att egentligen läst din blogg.

Stå på dig, bry dig inte om dem där idioterna. Bedrövligt att antisemitismen börjat användas som någon sorts "täckmantel" för Israels agerande. Så fort det blir jobbigt tar man till det. Det intrycket har jag fått av hela den här karusellen. Israel anähngarna tar alltid upp det och de gör oxå att en konstruktiv debatt uteblir om det centrala dvs Israels massaker som såklart är hela tanken från deras sida.

Med detta sagt så finns självklart den äckliga antisemitismen men den har börjat användas helt fel och för lättvindigt helt enkelt.9.5/10 gånger högern dvs Israel anhängarna använder den så ligger det ingen substans i det utan somsagt bara ett försök för dem att få debatten att byta fokus.

Blev lite väl långt, ber om ursäkt.

MVH

Johannes

Anonym sa...

Att uttrycka åsikter-utan att vara
insatt i ämnet'är tyvärr vanligt!

Urskuldar sej sen med tidsbrist
bara skrev på etc-urdumt!

Ett samhälle, där alla betyder just
ALLA

Ett sådant samhälle vill vi leva i!


MVH Gladiatan

Anonym sa...

Fast du blir ju inte anklagad för antisemitism. Du tas upp som ett exempel på personer som inte tar antisemitismen på det allvar det förtjänar. Det är en jäkla skillnad.

Helena Duroj sa...

nej, det är ganska liten skillnad på att vara antisemit och acceptera att kamrater är det.

Anonym sa...

Hur ställer du dig till antisemitismen i Jinges blogg?

Jacobssons tankar sa...

12 frågor om det mytiska landet Palestina som du kanske kan svara på

1 När grundades landet och av vem?
2 Vilka var dess gränser?
3 Vad var dess huvudstad?
4 Vilka var de största städerna?
5 Vad utgjorde underlaget för dess ekonomi?
6 Vilken var dess form för regering?
7 Kan du namnet på åtminstone en palestinsk ledare före Arafat?
8 Var Palestina någonsin erkänt av något land vars existens - då eller nu - inte lämnar något utrymme för tveksamhet?
9 Vilket var språket i landet Palestina?
10 Vilken var den förhärskande religionen i landet Palestina?
11 Vad var namnet på dess valuta? Välj vilket som helst datum i historien och säg vad som var den ungefärliga växelkursen för den palestinska valutan gentemot den amerikanska dollarn, den tyska Mark, brittiska Pund, japanska Yen, eller kinesiska Yuan den dagen.
12 Och slutligen, eftersom det inte finns något sådant land idag, vad var det som orsakade dess död och när hände detta?

Så svara på dessa frågor eller ta och studera historien om den romerska ockupationen av området-

Anonym sa...

Till Guds Basun:

Det har alltid slagit mig som ett ovanligt tydligt tecken på Israelkramares allmänna hjärnsläpp när ni använder den där argumentationalinjen mot Palestina för att försvara Israel, en helt artificiell statsbildning som grundats på land som stulits från ett annat folk.

Till Helena:

Ta inte illa vid dig. Personen/personerna bakom det här uppropet har pinsamt tunnt på fötterna. Att de använder dig som slagträ är väl just ett tecken på det. Som Expressen skrev i sin ledare häromdan; "Sanningen är att jakten på antisemitiska förlöpningar i debatten under Gazakriget gav ett ganska klent resultat." Men har man, som vissa bakom uppropet, investerat hela sin prestige i att försöka smeta antisemitism på folk som är engagerade för Palestina så får man väl gripa efter varje halmstrå. Då räcker det med att ha omnämt SKMA i icke euforiska ordalag för att misstänkliggöras eller användas som exempel på något.

mishka sa...

Huvudförfattaren Charlotte Wiberg har även smutskastat Esbati och jag (för att jag uttryckte samma åsikter på Esbatis kommentarer) på sin blogg. Alla som inte håller med dessa tokstollar är tydligen förtäcka eller ovetande antisemiter.

Anonym sa...

Anonym 4:25 PM skrev...
"Fast du blir ju inte anklagad för antisemitism. Du tas upp som ett exempel på personer som inte tar antisemitismen på det allvar det förtjänar. Det är en jäkla skillnad."
Exakt. Om du, Helena, tycker det är en liten skillnad mellan att vara antisemit och att acceptera antisemitisk retorik hos partikamrater så står det för dig. Det är, som jag ser det, ett problem att antisemitisk retorik tycks vara okej bland många som känner sig hemma till vänster, men jag skulle inte drömma om att kalla dig antisemit. Jag vet inte ens om Jinge är det, men det är ju inte där problemet ligger.
Sedan är det väldigt tråkigt att, som kommentatorn Johannes gör, betrakta kritiker av antisemitiska tendenser som "Israelvänner". Ja, jag erkänner för min del Israels rätt att existera som stat. Det betyder inte att jag inte är kritisk mot exempelvis kriget i Gaza nu senast, eller byggandet av muren, eller bosättarpolitiken, etc. Men för den sakens skull börjar jag inte fundera i såna banor som t ex Lasse Wilhelmsson på Jinges blogg. Problemen i Israel/Palestina är tillräckligt allvarliga utan att man behöver spekulera i en judisk-israelisk lobby (ZOG, någon?) med inflytande snart överallt.