måndag, mars 09, 2009

Entreprenör tog pengarna från barnen

I Stockholm går närmare 20% av grundskoleeleverna i privatskola. Det är dubbelt så mycket som i de flesta andra länder, och Finland som ofta får beröm för sina goda resultat har endast 2% av barnen i privata skolor. En annan skillnad är att privatskolorna i Sverige får drivas med vinst. Det är alltså bara en liten del idéburna kooperativ vi talar om, och en stor del utbildningsföretag som gör affärer med barns kunskaper och färdigheter. Så är det inte i våra nordiska grannländer, inte i Nederländerna med sina många konfessionella privatskolor - nej inte ens i USA.

I Farsta riskerar den enda kvarvarande kommunala skolan att läggas ned. Om nu det är möjligt - jag tror lagen säger att det måste finnas minst en skola som är beredd att ta emot barn som flyttar in från utlandet, barn med funktionsnedsättningar av olika slag liksom barn med stora sociala problem, en skola som håller sig med skolhälsovård och bibliotek. En sådan skola, med få men behövande barn och hyfsad service, blir förstås mycket dyr i drift, så det går att förutse underskott i resultaten både vad beträffar budget kunskaper.

Resultatet av denna sensationellt långt drivna privatisering är bland annat
- Förvärrad segregation
- Ekonomiska underskott, som i sin tur ger upphov till ständiga slitningar mellan skolledning och politiker
- Bristande långsiktighet, stora svårigheter att planera organisation och kvalitetsinsatser
- Skattebetalarnas (och barnens) pengar läggs på reklambroschyrer
- Anpasslighet eller rent fjäsk gentemot brukare och överordnade
- Risk för maskande med resultatsiffror och kvalitetsredovisningar
- Barn som förlorar vännerna i grannskapet och måste ställa om sig till nya regler och rutiner, vilket inte är skadligt i sig men tar energi från studierna

Denhär skiten har borgarna med stöd av Miljöpartiet drivit igenom för att kommunerna till varje pris måste ha ett gott företagarklimat - och priset är våra skattemedel och barnens kunskap och trygghet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den enda kvarvarande kommunala skolan i CENTRALA Farsta. Det är lite skillnad på den meningen och den du använder i länken till DN.

Samtliga argument som du sedan radar upp som argument mot privata skolor kan även användas när det gäller den kommunala skolan.

Helena Duroj sa...

1. CENTRALA farsta ska det vara. har aldrig sett skillnaden.

2. listan består av effekter I den kommunala skolan EFTER långtgående privatiseringar.

Anonym sa...

Borgarna och Miljöpartiet
Letar inkomster-utkomster även innom
skolan!

Kommunala skolor måste finnas
men inte som komplement till de pri-
vata-utan i ledande position!

Varför inte satsa mer på dem
Istället för att delaut pengar till
kreti och pleti?

Sunt förnuft är sällsynt nuförtiden!

MVH Gladiatan