måndag, februari 09, 2009

Galenskap och expertis

Några sista nedslag i debatten:
”Vänd blicken från Rosengård till Rosenbad! Ta till er nationell och internationell forskning som slår fast att kampen mot marginalisering och den utbredda diskrimineringen är en politisk fråga och måste ledas av politiska beslut”.
Masoud Kamali i Aftonbladet

På forumet Vetenskap och folkbildning finns en lång diskussionstråd, där Rosengårdsstudien får högst tvivelaktigt stöd av skribenter med tonläget ”behövs väl ingen forskning för alla vet vilken skit som bor där”. Roligare läsning är vänsterpartisten Mats Einarssons kärnfulla sketch:

"Sabuni: Det ryktas att det i Malmö finns en massa galna islamister som tvingar kvinnor att bära slöja och gillar terrorism. Låt oss sätta den där terroristexperten på att kolla om det stämmer.
Ranstorp: Vi har undersökt saken och kommit fram till att det ryktas att det i Malmö finns en massa galna islamister som tvingar kvinnor att bära slöja och gillar terrorism.
Slarviga journalister: Regeringsrapport visar att det i Malmö finns en massa galna islamister som tvingar kvinnor att bära slöja och gillar terrorism.
Kritiker: Det säger rapporten inte alls. Den är dåligt underbyggd.
Sabuni: Ni vågar inte diskutera problemet med att det finns en massa galna islamister som tvingar kvinnor att bära slöja och gillar terrorism."

Se också en lång debatt på Newsmill, där Aje Carlbom varnar för att vi i kritiken mot själva rapporten bortser från islamisternas existens och deras politiska agenda:
”Det hade varit bättre om islamismen hanterats på ett vetenskapligt sätt på Lunds universitet (och andra lärosäten) än på Försvarshögskolan. Att lägga ut uppdraget på FHS ger signalen att politisk islam är ett farligt kunskapsområde som enbart bör utforskas inom ramen för ett säkerhetstänkande”

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för citatet, men du är lite orättvis mot forumet. De allra flesta i den aktuella diskussionstråden instämmer i kritiken mot rapporten. Det är är pojkar (och några flickor) som oavsett om de är marxister eller libertarianer sätter vetenskaplig akribi i högsätet. Frågan "Har du källa på det?" möter varje besökare som vågar sig på att framkasta ett obestyrkt påstående, oavsett om det gäller kristallterapi, homeopati eller terrorism.

Anonym sa...

Politik' mot religion och fattigdom?
Lagbefästa' förbjuda etc utövande
av islamism fanatism....?

Slöjan'det yttre tecknet på förtryck
eller ekstremism....?

Lagar och förordningar kan inte till-
ämpas på det yttre' synliga
Måste komma in tidigare och leda till
förbättringar som luckrar upp
visar på alternativen.....!

MVH Gladiatan