fredag, december 19, 2008

Varning, kan innehålla genusteori!

Det började med att Kd i vår lilla stad förlöjligar kommunens jämställdhetspris. Förskolorna som planerar sin utrustning och sin dialog så att både flickor och pojkar får utrymme ska inte belönas, utan hånas för att de tror att pedagogiska insatser kan spela roll.

Sedan kom debattartikeln om förvirrade genusvetare av en lika förvirrad matematiker. ”Olika roller är inget problem om de värderas lika”, skriver hon. Men de värderas ju inte lika! - så hon har i det närmaste onödigförklarat sin egen artikel.
Hon tror dessutom att ”rollerna” är genetiskt, biologiskt betingade och rentav en överlevnadsfråga. Vilken tur för doktor Bergkvist att universitetet är en alltigenom jämställd och rättvis arbetsplats så att hon aldrig behöver uppleva kukens roll i meritvärderingen.

Bergkvist lyckas formulera två intressanta frågor: hur vi kan vara säkra på att skogen är en könsneutral lekplats, och om inte shorts på flickor innebär att manlig klädsel blir normgivande. Jag skulle vara fullt beredd att diskutera dem om inte hennes text präglades av nedlåtande bombasmer som ”pådyvla, indoktrineringsanstalt, basunera ut, bannlysa, vanvettiga teorier, pekpinnar...” En nivå jag vägrar vistas på.

Det är märkligt hur genusteori ideligen väcker upp ett sådant ursinne. Som om endast giftmord vore gott nog åt oss som kommer med genusteoretiska påpekanden, i stil med följande:
Få saker är så utmanande som att ifrågasätta de könsroller som människor älskar att tro att de valt alldeles själva.

Se där ytterligare något för Pär ”mansförtryck” Ström att hänga upp sig på!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bra talat! Någonstans kan väl någon få tänka på genusperspektiv. Den kommersiella handeln gör det i alla fall inte - jo på sitt vis då

Jag gjorde ett besök i leksaksaffären - tag en titt på vad jag fann:

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.6114954

Anonym sa...

Om det är meningslöst att debattera med henne för att hon är nedlåtande, vad säger då det om ditt inlägg om den "förvirrade" debattartikeln?

pojoel sa...

Det heter inte "genusteori".
Det heter "genusterrorism", och detta tillsammans med övrigt vänsterflum är det som håller på att sänka vårt samhälle så djupt i fördumningens träsk att vi snart knappt har näsan ovanför den stinkande ytan.

Anonym sa...

Tror att dagis' den första kontakten
Formar barns genusperspektiv mest
De värderingar,leksaker' stämning
Som är rådande!
Män behövs alltmer-även där!

MVH Gladiatan

Anonym sa...

"genusterrorism"??

Magnus Betnér gör en bra grej om könsskillnaderna som cementeras på många dagis och av många föräldrar:

"Ja men min dotter tycker ju om rosa kläder, så har det alltid varit"

-"Ja, det var ju jävligt vanligt med rosa päls på stenåldern!"

Catarina sa...

Shorts på tjejer ja, när vi gick på högstadiet fick tjejer inte ha shorts i skolan för killarna blev så okoncentrerade då...

Anonym sa...

Bra att du står upp för att det behövs en genusmedvetenhet i förskolan. Tyvärr är den alltför låg och det påverkar barnens lärande och kommande skolgång. Se bara på att skillnaderna i kunskapsresultat mellan flickor och pojkar blir allt större. Håller också med dig om att de frågor du tog upp från matematikerns debattartikel hade varit värda att diskutera vidare.

Anonym sa...

Och du klagar på nivån i Bergqvists inlägg? Detta efter ett eget inlägg fyllt av "förlöjliganden" och "forminskningar".

Du är visst politiker, för det är sådant man sysslar med när man driver politik enligt devisen "Politik är att veta bättre än alla andra."

Illustrativt, mycket illustrativt!

Var det nån som sa "politkerförakt"?

...eller var det något som bara osökt kom för mig ändå?